Skip to main content

Het is altijd even denken als je een nieuw wachtwoord moet verzinnen. Veel mensen kiezen daarom voor een heel makkelijk wachtwoord of gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende platformen. 
Maar voor vele platformen, zoals bijvoorbeeld op het werk, is het zeer belangrijk dat je wachtwoord veilig is én blijft. Hoe veilig is jouw wachtwoord? 

“Één wachtwoord voor iedereen: Wij vertrouwen elkaar”

Natuurlijk. Zonder vertrouwen is samenwerken niet mogelijk. En meestal is dat gelukkig ook in orde. Maar wat als iemand bij jouw firma moet of wilt vertrekken? Hoe zorg je dan dat alles veilig blijft? Meer en meer worden alle gegevens digitaal bewaard. Je maakt je dus ultra kwetsbaar met een open inlog systeem. Vertrouwen is goed. Maar is toch niet verstandiger om jouw gevoelige bedrijfsinformatie niet te grabbel te gooien?

“Zo eenvoudig mogelijk. Dat werkt het beste.”

Het is aan te bevelen om je wachtwoorden verplicht een zeker complexiteit te geven. Zo is het wachtwoord “password” het meest voorkomende. Ook combinaties met je nummerplaat of geboortedatum zijn niet aan te raden. Een niet logische combinatie van cijfers, letters en symbolen geniet de voorkeur.

“Ik gebruik overal hetzelfde. Dat is efficiënt.”

Eenvoudig is dat wel, dat begrijpen wij ook. Er is echter een groot risico. Als iemand dat wachtwoord te weten komt, krijgt hij meteen toegang tot al je info. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Wat is dan wel veilig?”

Wat is wel veilig? We geven je graag enkele tips.

  • Kies voor Password Management Software. Deze software zal al je wachtwoorden voor jou onthouden. Super handig, niet? Je moet enkel het paswoord onthouden van deze software en verder niets. Dit paswoord kan je best wel af en toe aanpassen om alles extra veilig te houden.
    Bij dit soort software is er ook vaak een plugin voorzien voor je browser, zo kan je je wachtwoord importeren in het juiste veld.
  • Wees creatief bij het kiezen van een nieuw wachtwoord. Een mooi idee is een willekeurige zin waarvan je de eerste letters van iedere woord na elkaar voegt. Bijvoorbeeld: “Ik kom vanavond niet naar huis om 8:00 uur.” wordt dan “IkVnNhO8U”.
    Maandelijks een nieuwe zin vinden, kan niet zo moeilijk zijn. Toch?
  • Werk met een Authenticator app. Deze optie zie je meer en meer verschijnen op websites zoals bijvoorbeeld Facebook, maar ook professionele websites. Bij het aanmaken van je wachtwoord kan je deze app linken aan je account op de website voor extra beveiliging.
    Om een connectie te maken tussen de app en je account scan je een QR-code en zo creëert de app een nieuwe connectie. Vanaf nu zal je elke keer als je inlogt, gevraagd worden om een nummer die je in de app kan terug vinden. Super veilig!

Nog vragen over deze topic? Geen probleem, laat even een reactie of stuur ons een berichtje via info@acom.be of via onze Facebook-pagina.

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.